“Galatasaray Spor Kulübü Beslenme Uzmanı Mestan Çilekçi mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini güçlendirmenin formülünü verdi”

Genel sağlık durumunun korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesinde beslenme önemli rol oynadığı gibi vücudumuzun savuma sisteminin desteklenmesi ve güçlendirilmesi, hastalıklara karşı direnç kazanmak ve etkilenme olasılığını azaltmak için bağışıklık sistemimizin normal fonksiyonlarının devamı içinde önemli görevler almaktadır. Bunun için beslemenizde aşağıdaki önemli noktalara dikkat etmelisiniz;

  • C Vitaminden zengin Meyveler

    Güçlü bir savunma sistemi için vücudun ihtiyaç duyduğu öğelere sahiptir. Özellikle portakal, greyfurt, kivi, çilek, limon, mandalina ‘yı öğünlerinize dağıtarak günde 3 porsiyon tüketin. Bu öğelerden faydalanmak için meyvelerin suyunu sıkarak değil kendisi tüketmeniz gerekmektedir.

  • Sebzeler

    Maydanoz, kuşburnu, yeşil biber, kırmızı biber, enginar, havuç, ıspanak, domates, brokoli, pırasa, karnabahar gibi sebzeler ise savunma sisteminde önemli görevleri bulunan bir A vitamini türevi olan “beta karoten” içerir. Bu nedenle bu sebzeleri günde en az 2 porsiyon tüketmelisiniz.

  • Balık ve Omega 3

    Omega-3 savunma sistesmini düzenleyici ve destekleyici özelliğe sahiptir. Balıkta, cevizde, keten tohumunda, semizotunda bolca bulunan Omega-3 savunma sistemini destekler. Haftada 2-3 gün balık tüketimi günlük Omega-3 gereksinimini karşılayacaktır. Eğer balık yenilmiyorsa takviye değerlendirilmesi için beslenme uzmanına danışmalısınız. Balığı ızgara, fırın veya buğulama şeklinde tüketiniz.

  • Sarımsak-Soğan

    Sarımsak ve soğan güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. Bu sayede savunma sistemini destekler ve savunma sistemini güçlendirir. İçeriğindeki biyoaktif bileşeni sarımsak çiğnendiğinde, dövüldüğünde veya kesilerek tüketildiğinde açığa çıkarak daha çok fayda sağlar. Mide ile ilgili bir probleminiz yoksa, mutlaka ana öğünlerinzde tüketiniz.

  • Kuruyemişler

    Kuruyemişlerin içerdiği E vitamini ve Çinko, savunma sisteminin temel mekanizmasında ve serbest radikallerin vücuda verdiği hasarı önlemede önemli bir role sahiptir. Ayrıca savunma sistemi güçlendirir. Ana ve ara öğünlerinizde fındık, badem, ceviz, fıstık gibi besinlere yer vermelisiniz. Günde bir avuç kadar tüketebilirsiniz. Fındık ve bademi kavrulmamış, çiğ tüketmelisiniz.

  • Protein Kaynakları

    Protein kaynaklarının yeterli tüketilmesi, vücutta oluşan yıkımı yapıma çevirmesi için oldukça önemlidir. Ayrıca protein yetersizliği savunma sisteminin çalışmasını engeller. Süt, yoğurt, kefir, ayran, peynir, yumurta, et, tavuk ve balık gibi gıdalar proteinin en iyi kaynaklarıdır. Bireyin gereksinimine göre değişiyor olsa da günde 2-3 porsiyon tüketilmesi gerekmektedir. Daha düşük kaynak olsa da içeriğinde ki yararlı bileşenler nedeniyle kurubaklagillerin haftada 2 kere tüketilmesi gerekmektedir.

  • Yoğurt-Ayran-Kefir

    Süt ve süt ürünleri içeriğinde ki kalsiyum ve yararlı bakteriler savunma üzerinde olumlu etkileri vardır. Sağlıklı bir flora ve güçlü bir savunma sistemi için probiyotikten ve kalsiyumdan zengin beslenme ihmal edilmemelidir. Buna bağlı olarak, beslenme programında bireylerin günde 2-3 su bardağı kadar süt ve süt ürünlerin mutlaka tüketmeleri gerekir. Süt, yoğurt, kefir, ayran en iyi kaynaklarıdır.

  • Zencefil

    Taze zencefil bir çok yararlı bileşen açısından oldukça zengindir. Hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir, savunma sisteminizi güçlendirir. Çaylarınıza, yoğurdunuza ve sütünüze 1-2 çay kaşığı miktarında ekleyebilirsiniz.

  • Ihlamur-Adaçayı-Çayı

    Antioksidanlarla yüklü olan çaylar bu bileşenler sayesinde hastalıkları önlemeye yardımcı olur ve savunma sistemini güçlendirir. Günde 1-2 fincan tüketebilirsiniz.

  • Şeker

    Fazla şeker ve şekerli besinlerin tüketiminin savunma sistemini baskılamaktadır. Bu nedenle beslenmenizde şeker ve şekerli besinlerin tüketmekten kaçının.

  • Besin Hijyeni

    Zedelenmiş, bozuk besinler seçilmemeli ve satın alınmamalıdır. Sebze ve meyveler toz, toprak, mikroorganizma ve ilaç kalıntılarından temizlenmeleri için iyi yıkanmalıdır. Sebze ve meyveler temizlenmek için bir müddet su dolu bir kapta bekletildikten sonra, bol su ile birkaç kez yıkanmalıdır.

 

 

Uzm.Dyt. Mestan Hüseyin Çilekçi

Galatasaray SK

Beslenme ve Diyet Uzmanı

mestancilekci@gmail.com

Editör

Editör